Drentse Poort 1b, Nieuw-Buinen

Een mooi gazon door gras verticuteren

Gazon onderhoud door gras verticuteren met een verticuteermachine

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het beluchten van het gazon. Zonder voldoende lucht en licht krijgen mossen de kans om zich te nestelen in het gras en daarmee verstikken ze langzaam je grasmat. Het woord verticuteren komt van het Engelse woord ‘vertical cut’. Dat is namelijk precies wat je doet met gras verticuteren. Door middel van een verticuteermachine snijd je de gazonbodem verticaal in, waardoor de gazonbodem los gemaakt wordt en je afgestorven gras, plantendelen, onkruid en mos kunt verwijderen.

De viltlaag die ontstaat op je gazon is in eerste instantie niet per se slecht. Een dunne viltlaag beschermt je gazon namelijk tegen verhitting en uitdroging. Maar als de laag te dik wordt, of als er mos in het gazon komt, zal er te weinig licht, lucht en water bij de wortels komen. En dát is wel problematisch. Want als deze elementen niet meer bij de graswortels kunnen komen sterft je grasmat langzaam af. Er ontstaan gele en/of kale plekken in je gazon en als je hier geen actie op onderneemt is je grasmat verloren.

Tijdens het gras verticuteren worden de wortels van het mos en het onkruid doorgesneden. Op deze manier voorkom je dat deze ongewenste elementen snel terugkomen in je gazon. Daarnaast wordt door het verticuteren het gazon weer opengewerkt zodat zuurstof, voedingsstoffen en water de wortels van het gras weer kunnen bereiken. Het gras kan weer groeien!

Hoe ontstaan mossen in het gazon?

Mossen groeien het beste op vochtige plekken waar weinig zon is en mos houdt van zure grond. Dus ligt jouw gazon (deels) in de schaduw en is de zuurgraad van je grond aan de hoge kant? Dan heb je een grotere kans dat er mossen zullen groeien in je gazon. Een andere oorzaak kan zijn dat je het gras in het najaar te kort hebt gemaaid. Hierdoor heeft het gazon zijn essentiële bovenste laag verloren en kan mos gemakkelijk deze laag innemen. Zeker als er vervolgens een natte winter in het verschiet ligt is er een grote kans dat mossen zich in je gazon zullen nestelen.

Wanneer ga je verticuteren?

Verticuteren doe je bij voorkeur één keer per jaar en het liefst in het voorjaar. Je gazon krijgt zo alle tijd om zich te herstellen, want gras verticuteren is best een aanslag voor je gazon. Van maart tot en met mei is het de geschikte periode om het gras te verticuteren. Belangrijk hierbij is dat de periode van nachtvorst voorbij is. Ga je verticuteren terwijl de grond nog bevroren is, dan is er een grote kans dat je grasmat zal afsterven.

Heb je veel last van mos en onkruid in je grasmat? Dan kun je ervoor kiezen om ook in het najaar te verticuteren. Augustus en september zijn dan geschikte maanden omdat de grond dan nog warm is en je grasmat zich goed kan herstellen. Of je elk jaar je gazon moet verticuteren ligt aan de staat van je gazon. Constateer je in het voorjaar een dikke viltlaag op je gazon? Dan is het nodig om dit weg te halen. Maar is de viltlaag minimaal, dan kun je besluiten om het verticuteren een jaartje over te slaan. Of alsnog in het najaar het gras te verticuteren.

Eerste keer verticuteren

Heb je net een nieuw gazon laten aanleggen? Dan hoef je de eerste drie jaar nog niet te verticuteren. Een pas aangelegd gazon heeft doorgaans drie jaar nodig om te groeien. Zou je binnen drie jaar je gazon al verticuteren, dan loop je het risico dat je de jonge graswortels beschadigd en daarmee je gazon. Ontstaat er toch vrij snel een dikke viltlaag op je gazon? Dan zou je tijdens het tweede jaar kunnen beginnen met verticuteren.

Hoe verticuteer je?

Verticuteren kan op twee manieren, met de hand of machinaal. Bij een klein gazon met een dunne viltlaag zou je met een verticuteerhark aan de slag kunnen gaan. Maar dit is een vrij arbeidsintensieve manier en zeker bij een groter gazon met een dikke viltlaag loont het om een verticuteermachine te gebruiken. Koop (of huur) je een verticuteermachine met een opvangbak dan heb je de klus al helemaal snel geklaard. Zo hoef je niet na het verticuteren nog met een bladhark het mos en grasresten bij elkaar te harken.

Verticuteren is eigenlijk een klein proces dat niet op zichzelf staat. Een goede voorbereiding scheelt het halve werk en ook na het verticuteren kan je gazon je aandacht nog gebruiken. We leggen het je stap voor stap uit.

De voorbereiding

Is het mos ontstaan doordat je gazon zich op zure grond bevindt? Dan kan het lonen om gazonkalk te strooien om de zuurtegraad van de grond naar een optimaal niveau te brengen. Zo voorkom je dat mos zich volgend jaar net weer zo snel vormt. Zit er al een dikke laag op je gazon? Dan kan het helpen om enkele weken voor het verticuteren een anti-mos middel aan te brengen. Op deze manier gaat het verticuteren straks een stuk makkelijker.

Voor het verticuteren

Is het gras wel erg lang? Dan kun je beter eerst even maaien, een ideale graslengte is zo tussen de 3 en 5 centimeter.

Het verticuteren

Bij de meeste verticuteermachines kun je de werkdiepte van de messen instellen. De diepte van de messen is afhankelijk van de dikte van de viltlaag. Meestal is 5 mm genoeg. Verticuteren doe je altijd in rechte banen. Soms moet je meerdere keren over het gazon heen, zeker bij een dikke viltlaag. Hark tussen elke keer de restanten bij elkaar en stel desnoods de messen nog iets dieper in als je het idee hebt dat het mos echt diepgeworteld zit.

Na het verticuteren

Na het verticuteren kan je gazon er wat gehavend uitzien. Eventuele kale plekken kun je bijzaaien en/of bemesten. Regent het weinig? Zorg dan dat je jouw gazon genoeg water geeft, de eerste weken heeft je gazon namelijk veel water nodig. Probeer de eerste weken niet te veel op je gazon te lopen, het graszaad heeft tijd nodig om te groeien. Binnen enkele weken ziet je gazon er weer een stuk beter uit!

Verticuteren doe je bij voorkeur in het voorjaar in de maanden maart tot en met mei, als de grond enigszins opgewarmd is. Zo heeft het gras voldoende tijd om zich te herstellen. Let op: verticuteren doe je pas als de kans op nachtvorst voorbij is.
Wij raden aan om één keer per jaar het gazon te verticuteren. Op deze manier geef je je gazon een goede opfrisbeurt. Is er amper een viltlaag zichtbaar? Dan kun je overwegen het een jaartje over te slaan. Heb je juist veel last van mos en onkruid, dan kun je overwegen om zowel in het voorjaar als in het najaar het gazon te verticuteren.
Wij raden niet aan om te verticuteren bij nat weer. De kans is dan namelijk groot dat je beschadigingen veroorzaakt aan je gazon door het gewicht van de verticuteermachine. Ook is het losgemaakte mos moeilijker te verwijderen, mos werkt als een spons en neemt in gewicht toe. Tevens is er een grote kans dat het mos blijft plakken aan het gras.