Drentse Poort 1b, Nieuw-Buinen

Onrust: van top tot teen klaar voor de klus

DSC7699-1089x730
Voor de website zakenn.nl van NoordZ is Alberta Engelkes, eigenaresse van ons mooie bedrijf, onlangs geïnterviewd. Daar is onderstaand mooi artikel uit voortgekomen.

Alberta Engelkes van Onrust in Nieuw-Buinen was in een vorig leven turntrainster. En ze verkocht heel lang boeken. ,,Ik kende alle klanten, ik wist precies wie wat las. Maar toen ik parttime ging werken, kon ik het niet meer bijhouden. Ik moest steeds vaker dingen opzoeken op de computer als ze iets vroegen over hun favoriete auteur. Dat vond ik jammer.”

Inmiddels is ze al tien jaar, zes dagen per week, inclusief de donderdagavond, compleet ondergedompeld in de wereld van de werkkleding. Samen met man Arno. Er zijn weinig vragen waar ze geen antwoord op weet en weinig problemen die ze niet op kan lossen qua werk- en bedrijfskleding. Het enorme filiaal aan de Drentse Poort biedt een uitgebreid assortiment aan werk- en bedrijfskleding en herbergt daarnaast afdelingen met tuinmachines en -gereedschappen, een jachtsectie met een keur aan outdoor-kleding én een verhuurafdeling.

Grote voorraad, snelle levering

,,We onderscheiden ons doordat we veel op voorraad hebben”, legt Engelkes uit. Die gewoonte is ontstaan in de coronatijd waarin sommige zaken lange tijd amper leverbaar waren. De grote voorraad zorgt er nu voor dat er snel geleverd kan worden. Voor veel klanten is het een verademing in tijden waarin online bestellen weliswaar populair is, maar lang niet altijd zo handig als het lijkt. ,,Ik had hier laatst een vrouw in de winkel die in de installatiebranche werkt en vijf keer een broek online had besteld. Steeds niet goed.” Engelkes luistert goed naar wat de klant wil en stelt dan de ideale kledingset samen. ,,Het kan best zijn dat broek en jas vervolgens niet van hetzelfde merk zijn.” Zoveel mensen, zoveel wensen: ,,Het is maar net wat je nodig hebt. Wil je spijkerzakjes? Kniestukken? Werk je onder wat zwaardere omstandigheden, dan houden we daar rekening mee. Stretch of niet? Als het moet, spring je zo over de heg hoor”, grapt de oud-turntrainster. In negen van de tien gevallen gaat de klant tevreden de winkel uit, met de gezochte kledingstukken in de tas. Dat is het voordeel van de fysieke winkel, zegt Engelkes: ,,De klant ziet en voelt precies wat er te koop is en of het lekker zit.”

Bij Onrust kunnen ze het zich permitteren om een wat grotere voorraad aan te houden, want echt modegevoelig is de werk- en bedrijfskleding niet. Hoewel steeds meer particulieren de winkel weten te vinden voor prettig te dragen stoere, tijdloze kleding die tegen een stootje kan.

Van twee tot zestig man

Inmiddels kleedt Engelkes complete bedrijven en afdelingen. Van twee tot zestig man. ,,Ik heb laatst zestig personeelsleden van hetzelfde bedrijf in de kleren gestoken. Ook nog verdeeld over negen afdelingen. Dan kom ik met een bus vol kleding voorrijden. We zijn twee dagen aan het passen geweest. Natuurlijk had ik met de inkoper van dat bedrijf al wel veel voorbereid. Vaak stellen we dan pakketten samen waar de medewerker uit kan kiezen.”

Voor veel bedrijven is de werkkleding een randverschijnsel. ,,Maar het is wel heel belangrijk. Als je voor komt rijden bij een klant in een mooie bus en je hebt een werknemer in een sjofel kloffie, dan is dat toch jammer. We ontzorgen de klant op het gebied van de bedrijfskleding. Dus we zorgen dat het past, dat het functioneel is, we bedrukken de kleding zelf met het logo, zodat we snel kunnen leveren. Verder zorgen we, als dat nodig is, voor de helmen, oogbescherming, gehoorbescherming, handschoenen, en veiligheidsschoenen. We hebben zelfs ondergoed en hemden. Kortom, we ontzorgen de klant en de medewerker is van top tot teen klaar voor de klus.”

Steeds meer werkkleding voor dames

Interessante trend in de wereld van de werk- en bedrijfskleding, is dat er steeds meer vrouwen op de bouw en in de installatiebranche te vinden zijn. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor het assortiment bij Onrust. ,,We verzorgen ook de werkkleding van de studenten aan het Noorderpoort in Stadskanaal. Vorig jaar hebben we heel veel meisjes gehad die kozen voor een studierichting in mobiliteit en transport en in de bouw- en installatietechniek. Ontzettend leuk om te zien.”