Drentse Poort 1b, Nieuw-Buinen

Tuin beregening, maak een beregeningsplan!

Beregeningsplan zelf maken

Waarom een beregeningsinstallatie?

In de zomer is het vaak een hele klus om water te geven aan het gras en de planten in de tuin. Zeker bij droog en warm weer is het bewateren van de tuin belangrijk voor een mooi en gezond gazon. Met een beregeningsinstallatie hoef je niet meer om te kijken naar het bewateren van de tuin.

Een ander voordeel van een beregeningsinstallatie is dat deze ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid water op het juiste moment aan het gazon en de planten wordt gegeven. Tegelijkertijd zorgt de installatie ervoor dat plekken worden bereikt waar je zelf of de regen niet makkelijk bij komt.

Een beregeningsinstallatie wordt geheel afgestemd op jouw tuin en de weersomstandigheden. Zo vindt de bewatering van de tuin op gezette tijden, plekken en in bepaalde hoeveelheden plaats.

Waarom een beregeningsplan?

Voordat er een beregeningsinstallatie wordt aangelegd, is het belangrijk om eerst een plan te maken. Bij het opstellen van een beregeningsplan wordt nadacht over zaken als:

  • Wat is de juiste plaatsing en werking van de tuinsproeiers?
  • Welk type tuinsproeiers zijn het meest geschikt?
  • Welke hoeveelheid water is er per sproeironde nodig?

Door een beregeningsplan op te stellen, zorg je ervoor dat de verschillende onderdelen van het beregeningssysteem goed op elkaar afgestemd zijn. Met een goed beregeningsplan kun je straks optimaal profiteren van de beregeningsinstallatie in de tuin.

Wat heb je nodig voor een beregeningsplan?

Om een beregeningsplan op te stellen, is het belangrijk om bepaalde informatie van tevoren te verzamelen:

  • De afmetingen van de tuin;
  • Een schematische weergave van de tuin (incl. huis, paden, schuur, vijver(s), terrassen);
  • Een overzicht van de beplanting (incl. hoogte);
  • Het type grond (zand, klei of veen);
  • Eventuele hoogteverschillen;
  • De ligging van de tuin;
  • Locatie van watertoevoer.

Bij het opstellen van het beregeningsplan wordt vaak gebruik gemaakt van zones. Iedere zone kan andere waterbehoeftes hebben, door verschil in beplanting.  

Opstellen van het beregeningsplan

De watertoevoer
Welk water wordt er gebruikt? Een beregeningsinstallatie kan met diverse soorten water worden gerealiseerd:
  • Grondwater wordt veel gebruikt bij grote tuinen. Voor de beregening met grondwater is een put nodig waar met een buis en pomp het water naar boven wordt gebracht.
  • Leidingwater wordt meestal bij kleinere tuinen gebruikt. Het grote voordeel is dat dit water altijd schoon is.

Handmatige of automatische beregening?
Als je kiest voor automatische beregening wordt de tuin beregent door middel van een computerprogramma. Op die manier wordt de tuin optimaal beregent zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Als je kiest voor handmatige beregening, zet je het systeem zelf aan op een moment waarop jij denkt dat het nodig is of waarop het uitkomt.

Het type sproeisysteem
Bij het opstellen van het beregeningsplan is het belangrijk om na te denken over het type sproeisysteem. De soort beplanting in de tuin is van grote invloed op de keuze van sproeisysteem. Planten en bloemen hebben namelijk andere behoeften dan het gazon.

Welke soorten sproeisystemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten sproeisystemen. De meest voorkomende zijn:

  • Turbinesproeiers
  • Nevelaars
  • Druppelslang

Turbinesproeiers
sproeien met een waterstaal langzaam links- en rechtsom over het gebied. Deze sproeiers zijn voornamelijk effectief voor de bewatering van het gazon. Het is minder geschikt voor planten en bloemen, omdat de waterstraal relatief hard is. Turbinesproeiers werken met tandwielen die worden aangedreven door water. Hierdoor zijn ze stil en hebben ze een groot bereik. Er zijn turbinesproeiers met een bereik van 4,6 meter tot wel 15,2 meter. Turbinesproeiers zijn pop-up sproeiers genoemd. De sproeiers zijn op gelijke hoogte met het de grond. Pas als de sproeier in werking is, komt deze uit de grond omhoog. Dit maakt het makkelijk om het gras te maaien zonder dat er gelet moet worden op de beregeningsinstallatie.

Nevelaars
zijn allround sproeiers en geschikt voor kleinere gazons en borders. Een nevelaar sproeit het water constant over het gehele oppervlak. Het bereik van nevelaars ligt tussen de 0,6 en 1,9 meter. Nevelaars zijn, net als turbinesproeiers, pop-up sproeiers en komen alleen tijdens het sproeien omhoog. Dit maakt grasmaaien makkelijk en niemand kan erover struikelen.

Druppelslangen
worden vaak toegepast op plaatsen waar sproeisystemen niet makkelijk kunnen komen. Bijvoorbeeld door dichte beplanting of bodembedekkers. Druppelslangen zijn ook erg geschikt voor heggen, hagen en jonge bomen. In een druppelslang zitten kleine membranen, een soort gaatjes. Door bepaalde technieken wordt water afgegeven. De slang geeft relatief langzaam water af, waardoor er niet snel plasvorming ontstaat. Doordat de druppelslang het water direct bij de wortels afgeeft, kan er weinig water verdampen. Dit maakt dat bewateren met een druppelslang wordt gezien als een waterbesparende methode.  
Beregeningsplan zelf maken

Met een beregeningsinstallatie zorg je ervoor dat water uit één bron, bijvoorbeeld de buitenkraan, grondwaterpuls of regenton, precies zo over de tuin verdeeld wordt zoals je dat wilt. Het water wordt onder- of bovengronds via leidingen en slangen naar de juiste plekken gebracht. Op deze plekken zorgen bijvoorbeeld druppelslangen of sproeiers voor de gewenste hoeveelheid water.

Doordat de grond met strenge vorst tot zo’n 60 cm diep kan bevriezen, raden we aan om de leidingen daarom op minimaal 65 cm diep te plaatsen. Zo kunnen ze nooit kapotvriezen.

De kosten voor een sproeisysteem in de tuin zijn afhankelijk van de grootte van uw tuin. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de sproei-installatie zelf en de accessoires die hierbij horen. Ook de manier waarop het water aangevoerd wordt is een factor die speelt bij de kosten, zo kun je gebruikmaken van grond-, kraan- of regenwater. Voor een passend advies kun je altijd langskomen in onze winkel.

Een beregeningsinstallatie kan gebruikmaken van regenwater. Het regenwater kan het beste opgevangen worden in een regenton. Een regenpijp van de dakgoot kan verbonden worden aan een regenton om de efficiëntie te verhogen. Met een waterpomp kun je het regenwater uit de ton pompen om zo de tuin mee te beregenen. Een dergelijke waterpomp kan ook aangesloten worden op een sloot of vijver.