Drentse Poort 1b, Nieuw-Buinen

Welke brandstof moet in uw grasmaaier?

Veel mensen gebruiken reguliere benzine van de pomp al brandstof voor hun grasmaaier. Door verschillende toevoegingen aan benzine raden we u dit af.


Welke brandstof moet in uw grasmaaier?

Veel mensen gebruiken reguliere benzine van de pomp als brandstof voor hun grasmaaier. Door verschillende toevoegingen aan benzine raden we u dit af. De motor van een grasmaaier is een stuk simpeler en goedkoper dan de motor van een auto. Hierdoor hebben deze motoren meer problemen met E10 en E5 benzine van de tankstations. Dit komt door de volgende factoren:

  • E5 en E10 benzine oxideert en verzuurt door verschillende externe factoren zoals licht, zuurstof en de temperatuur.
  • Bij benzine wordt vrijwel altijd ethanol toegevoegd. Het ethanol bindt zich aan vocht waardoor oxidatie in de motor versnelt.
  • Een van de gevolgen van oxidatie is dat de benzine een stroperige structuur krijgt. Waardoor aanslag zich door kan zetten in het volledige brandstofsysteem van de motor. Ook de kleppen, zuigers en leidingen worden makkelijk aangetast. Dit proces kan ontzettend snel verlopen, waar er binnen 14 dagen al tekenen van veroudering opgemerkt kunnen worden. 

Speciale grasmaaier brandstof

Voor grasmaaiers en andere tuinmachines met een 2- of 4-takt motor, raden we af om reguliere benzine te gebruiken. Gebruik ook nooit benzine van vorig jaar of benzine dat ouder is dan 2 maanden.

Gebruik in plaats daarvan synthetische benzine of alkylaatbenzine voor 2- of 4-takt motoren. Deze brandstoffen zijn beter voor de motor, milieuvriendelijker, hebben een aangename geur, tasten geen rubbers aan en hebben een houdbaarheid van gemiddeld 2 jaar. We geven u hier alle voordelen van alkylaatbenzine op een rij:

  • In tegenstelling tot de standaard brandstoffen bevat alkylaatbenzine geen bestanddelen zoals benzeen. Tolueen, zwavel en andere schadelijke koolwaterstoffen. Hierdoor bevatten de uitlaatgassen van deze brandstof tot wel 70% minder vervuilende stoffen en zijn ze minder schadelijk voor mens en milieu.
  • De dampen van deze brandstof zijn niet schadelijk en vrijwel geurloos. Dampen van normale benzine kunnen op korte termijn klachten veroorzaken zoals irritaties aan neus, longen en ogen, daarnaast kunnen ze ook hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Op lange termijn kunnen de dampen van benzine zelfs ernstige ziektes veroorzaken.
  • De motor start beter. Tijdens de verbranding van alkylaatbenzine blijft de motor zuiver, doordat er vrijwel geen roet achterblijft. Doordat er vrijwel geen roet achterblijft zullen de verbrandingskamers, zuigers, kleppen en de carburateur schoon blijven, waardoor de motor zonder problemen kan starten.
  • Door middel van Alkylaatbenzine zal uw grasmaaier gebruik kunnen maken van het maximale motorvermogen. Reguliere benzine bestaat uit een 100-tal verschillende componenten en daardoor verbrandt niet altijd alles volledig. Waardoor het maximale vermogen van de motor nooit benut zal worden. Alkylaatbenzine verbrandt bijna volledig waardoor het maximale vermogen van de motor benut kan worden. 
Grasmaaiers bij Onrust op Nieuws