Drentse Poort 1b, Nieuw-Buinen

Welke brandstof moet in uw grasmaaier?

Veel mensen gebruiken reguliere benzine van de pomp al brandstof voor hun grasmaaier. Door verschillende toevoegingen aan benzine raden we u dit af.

Veel mensen gebruiken reguliere benzine van de pomp als brandstof voor hun grasmaaier. Door verschillende toevoegingen aan benzine raden we u dit af. De motor van een grasmaaier is een stuk simpeler en goedkoper dan de motor van een auto. Hierdoor hebben deze motoren meer problemen met E10 en E5 benzine van de tankstations. Dit komt door de volgende factoren:

  • E5 en E10 benzine oxideert en verzuurt door verschillende externe factoren zoals licht, zuurstof en de temperatuur.
  • Bij benzine wordt vrijwel altijd ethanol toegevoegd. Het ethanol bindt zich aan vocht waardoor oxidatie in de motor versnelt.
  • Een van de gevolgen van oxidatie is dat de benzine een stroperige structuur krijgt, waardoor aanslag zich kan doorzetten in het volledige brandstofsysteem van de motor. Ook de kleppen, zuigers en leidingen worden makkelijk aangetast. Dit proces kan ontzettend snel verlopen, binnen 14 dagen kunnen al tekenen van veroudering opgemerkt worden.

Als u dus brandstof van een tankstation gebruikt loopt u dus het risico dat uw grasmaaier het snel begeeft en onherstelbaar beschadigd raakt. Koop daarom altijd speciale brandstof voor de grasmaaier.

Speciale grasmaaier brandstof

Voor grasmaaiers en andere tuinmachines met een 2- of 4-takt motor, raden we af om reguliere benzine te gebruiken. Gebruik ook nooit benzine van vorig jaar of benzine dat ouder is dan 2 maanden.

Gebruik in plaats daarvan synthetische benzine of alkylaatbenzine voor 2- of 4-takt motoren. Deze brandstoffen zijn beter voor de motor, milieuvriendelijker, tasten geen rubbers aan, hebben een aangename geur en hebben een houdbaarheid van gemiddeld 2 jaar. We geven u hier alle voordelen van alkylaatbenzine op een rij:

  1. In tegenstelling tot de standaard brandstoffen bevat alkylaatbenzine geen bestanddelen zoals benzeen, tolueen, zwavel en andere schadelijke koolwaterstoffen. Hierdoor bevatten de uitlaatgassen van deze brandstof tot wel 70% minder vervuilende stoffen en zijn ze minder schadelijk voor mens en milieu.
  2. De dampen van deze brandstof zijn niet schadelijk en vrijwel geurloos. Dampen van normale benzine kunnen op korte termijn klachten veroorzaken zoals irritaties aan neus, longen en ogen, daarnaast kunnen ze ook hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Op lange termijn kunnen de dampen van benzine zelfs ernstige ziektes veroorzaken.
  3. De motor start beter. Tijdens de verbranding van alkylaatbenzine blijft de motor zuiver, doordat er vrijwel geen roet achterblijft. De verbrandingskamers, zuigers, kleppen en de carburateur zullen schoon blijven, waardoor de motor zonder problemen kan starten.
  4. Door middel van alkylaatbenzine zal uw grasmaaier gebruik kunnen maken van het maximale motorvermogen. Reguliere benzine bestaat uit een 100-tal verschillende componenten en daardoor verbrandt niet altijd alles volledig. Het maximale vermogen van de motor wordt daardoor nooit benut. Alkylaatbenzine verbrandt daarentegen bijna volledig waardoor het maximale vermogen van de motor benut kan worden.

Het tanken van de grasmaaier

Als u de juiste brandstof voor uw grasmaaier gevonden heeft, is het zaak om de brandstof correct in uw grasmaaier te gieten. Bij het tanken van de grasmaaier komt nog het één en ander kijken, het is een vrij secuur klusje. Zo is het belangrijk om de grasmaaier in de buitenlucht te tanken, op een vlakke ondergrond en met een koude motor. Tank de grasmaaier dus ruim voor gebruik en vul hem niet tussentijds bij. Gebruik een schone trechter om de brandstof in de tank te doen en vul de tank nooit tot aan de rand. De brandstof kan namelijk uitzetten door de warmte, laat daarom circa 15 mm vrije ruimte over tot de rand van de brandstoftank. Sluit de tankdop goed af na het tanken en open de tankdop nooit als de motor draait, er is kans op spatgevaar.

Veelgestelde vragen

Als u de verkeerde brandstof voor uw grasmaaier getankt heeft is het zaak om de grasmaaier onder geen beding te gebruiken. Verkeerde brandstof kan namelijk uw grasmaaier onherstelbaar beschadigen. Het legen van de brandstoftank doet u ook liever niet zelf, het is namelijk zo dat de brandstof al in de carburateur zit. Breng uw grasmaaier naar een grasmaaier specialist.
Nee. Brandstof kan soms maar enkele weken tot maximaal twee maanden bewaard worden en dan ook alleen als dit goed gebeurt. Bewaar brandstoffen altijd in een schone en goed gesloten jerrycan. Het advies is om een kunststof jerrycan om de vijf jaar te vervangen, omdat benzine het kunststof aantast. Gebruikt u een metalen jerrycan, zorg dan dat deze gemaakt is van roestvrij staal. Vul de gehele jerrycan en sla deze op een koele en vooral droge plek op.
Oude brandstoffen worden gezien als een gevaarlijke stof en moeten dan ook als zodanig worden afgevoerd. U mag het dus niet ‘gewoon zo’ weggooien. Voor het afvoeren van oude brandstoffen van uw grasmaaier gaat u naar de afvalverwerkingsplaats voor gevaarlijke stoffen. Neem contact op met uw gemeente voor een locatie in uw buurt.