Hoe ontstaat groene aanslag eigenlijk?
Groene aanslag is eigenlijk onkruid. Het zijn mossen en algen die goed groeien op plekken waar de zon weinig komt en waar het vochtig is. Dit is ook de reden waarom groene aanslag voornamelijk in de herfst en winter optreedt. Er valt in deze maanden relatief veel regen en de dagen zijn donkerder.
Terras- of tuintegels in de schaduw krijgen al snel te maken met groene aanslag, net als schuttingen op schaduwrijke plekken. Groene aanslag vormt zich op alle oppervlakken, of het nou hout, steen of beton is. Wel vormt groene aanslag sneller op onregelmatige oppervlaktes en zachte materialen.
Groene aanslag verwijderen: Doe-het-zelf manieren
Er zijn verschillende manieren om zelf groene aanslag te verwijderen zonder te schrobben.
Arno Engelkes van Onrust weet als geen ander hoe je van groene aanslag afkomt: ‘Wij zijn geen fan van middeltjes zoals wasmiddel, azijn of chloor. Het is niet goed voor de planten en tast de bestrating aan. Sterker nog, het gebruik van azijn is nog milieuonvriendelijker dan de speciale producten!’
Tip 1: Groene aanslag voorkomen is beter dan verwijderen
De beste manier om groene aanslag tegen te gaan is door de groei ervan te voorkomen. Door de tuin van goede afwatering te voorzien blijft er geen water op de bestrating liggen en krijgt groene aanslag geen kans om te groeien. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, kan snoeien een goede oplossing zijn. De bestrating krijgt dan meer zonlicht wat ervoor zorgt dat de tegels sneller drogen. Kies je ervoor om te snoeien? Doe dat dan in een periode waarin het in ieder geval een aantal dagen droog blijft en bij voorkeur als de zon schijnt. Dit is trouwens de beste periode voor alle methodes om groene aanslag te verwijderen.
Deze methode wordt vaak genoemd en gebruikt. Het is een effectieve methode om snel van de groene aanslag af te zijn. Besluit je om deze methode te gebruiken, let er dan wel op dat de hogedrukspuit geen hogere druk heeft dan 60-70 bar. Als je namelijk met meer druk spuit kunnen de poriën van de tegels opengaan wat ervoor zorgt dat de terrastegels poreus worden. En poreuze stenen trekken viezigheid en groene aanslag aan. Dat zorgt juist voor meer werk ieder jaar. Houd dus afstand bij het spuiten en een goede druk.
Tip 3: Groene aanslag verwijderen met strooizout
Voor het verwijderen van groene aanslag kun je ook strooizout gebruiken. Je kunt het strooizout vermengen met lauw water in een gieter of je strooit het zout direct uit over de tegels. Veel mensen beweren dat als ze gestrooid hebben tijdens een strenge winter, ze in de lente minder last hebben van groene aanslag.
Er zit wel een maar aan deze tip: strooizout is niet handig als je tegels hebt die gecoat zijn. De toplaag wordt dan aangetast, en je loopt het zout naar plaatsen waar je het misschien niet wilt hebben… (bijv. in huis omdat het onder de schoenen blijft zitten).
Tip 4: Groene aanslag verwijderen met de Groene Aanslag Verwijderaar
Save the best for last. De meest makkelijke, effectieve en milieuvriendelijke manier voor het verwijderen van groene aanslag is met de Groene Aanslag Verwijderaar, ook wel GAV. Hiermee maakt de groene aanslag op jouw terrastegels, hout of beton geen kans!
Hoe gebruik je het?
- Het product is geconcentreerd. Dat betekent dat het verdunt moet worden met water. De verdunning 1:20 is een richtlijn, maar afhankelijk van de hoeveelheid en hardnekkigheid van de groene aanslag werkt een andere verhouding beter.
- Gebruik een hand drukspuit in combinatie met de GAV voor nauwkeurig doseren en aanbrengen.
- Het hoeft niet nagespoeld te worden. Het tijdstip wanneer het gespoten wordt, is erg van belang. Na het spuiten doet de zon de rest! Ideaal voor deze oplossing.