Drentse Poort 1b, Nieuw-Buinen

Groene aanslag verwijderen: Zo doe je dat op 4 manieren!

Die gladde groene tegels, wat een ergernis. Groene aanslag is niet alleen lelijk, maar ook nog eens gevaarlijk. Je kunt uitglijden op die gladde tegels en het veroorzaakt ook haarscheurtjes en barsten in dakpannen, stenen en de tegels. Laten we de meest effectieve en eenvoudige manieren eens op een rijtje zetten voor groene aanslag verwijderen én voorkomen.

Hoe ontstaat groene aanslag eigenlijk?

Groene aanslag is eigenlijk onkruid. Het zijn mossen en algen die goed groeien op plekken waar de zon weinig komt en waar het vochtig is. Dit is ook de reden waarom groene aanslag voornamelijk in de herfst en winter optreedt. Er valt in deze maanden relatief veel regen en de dagen zijn donkerder. Terras- of tuintegels in de schaduw krijgen al snel te maken met groene aanslag, net als schuttingen op schaduwrijke plekken. Groene aanslag vormt zich op alle oppervlakken, of het nou hout, steen of beton is. Wel vormt groene aanslag sneller op onregelmatige oppervlaktes en zachte materialen.

Groene aanslag verwijderen: Doe-het-zelf manieren

Er zijn verschillende manieren om zelf groene aanslag te verwijderen zonder te schrobben. Arno Engelkes van Onrust weet als geen ander hoe je van groene aanslag afkomt: ‘Wij zijn geen fan van middeltjes zoals wasmiddel, azijn of chloor. Het is niet goed voor de planten en tast de bestrating aan. Sterker nog, het gebruik van azijn is nog milieuonvriendelijker dan de speciale producten!’
Groene aanslag verwijderen | Onrust | Nieuw-Buinen

Tip 1: Groene aanslag voorkomen is beter dan verwijderen

De beste manier om groene aanslag tegen te gaan is door de groei ervan te voorkomen. Door de tuin van goede afwatering te voorzien blijft er geen water op de bestrating liggen en krijgt groene aanslag geen kans om te groeien. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, kan snoeien een goede oplossing zijn. De bestrating krijgt dan meer zonlicht wat ervoor zorgt dat de tegels sneller drogen. Kies je ervoor om te snoeien? Doe dat dan in een periode waarin het in ieder geval een aantal dagen droog blijft en bij voorkeur als de zon schijnt. Dit is trouwens de beste periode voor alle methodes om groene aanslag te verwijderen.
Deze methode wordt vaak genoemd en gebruikt. Het is een effectieve methode om snel van de groene aanslag af te zijn. Besluit je om deze methode te gebruiken, let er dan wel op dat de hogedrukspuit geen hogere druk heeft dan 60-70 bar. Als je namelijk met meer druk spuit kunnen de poriën van de tegels opengaan wat ervoor zorgt dat de terrastegels poreus worden. En poreuze stenen trekken viezigheid en groene aanslag aan. Dat zorgt juist voor meer werk ieder jaar. Houd dus afstand bij het spuiten en een goede druk.

Tip 3: Groene aanslag verwijderen met strooizout

Voor het verwijderen van groene aanslag kun je ook strooizout gebruiken. Je kunt het strooizout vermengen met lauw water in een gieter of je strooit het zout direct uit over de tegels. Veel mensen beweren dat als ze gestrooid hebben tijdens een strenge winter, ze in de lente minder last hebben van groene aanslag. Er zit wel een maar aan deze tip: strooizout is niet handig als je tegels hebt die gecoat zijn. De toplaag wordt dan aangetast, en je loopt het zout naar plaatsen waar je het misschien niet wilt hebben… (bijv. in huis omdat het onder de schoenen blijft zitten).

Tip 4: Groene aanslag verwijderen met de Groene Aanslag Verwijderaar

Save the best for last. De meest makkelijke, effectieve en milieuvriendelijke manier voor het verwijderen van groene aanslag is met de Groene Aanslag Verwijderaar, ook wel GAV. Hiermee maakt de groene aanslag op jouw terrastegels, hout of beton geen kans! Hoe gebruik je het?

Veelgestelde vragen over groene aanslag

Groene aanslag op tegels is te verwijderen door middel van strooizout. Meng strooizout en lauw water in gelijke hoeveelheden met elkaar. Dit mengsel giet je over de tegels heen. Het is ook mogelijk om het strooizout rechtstreeks over de tegels te strooien. Wel is het aan te raden om dit voor een regenbui aan te doen.

Om groene aanslag te verwijderen zonder dat het nodig is om intensief te schrobben, raden we aan om een hogedrukspuit te gebruiken. Het gebruiken van een hogedrukspuit is een van de snelste methodes voor het verwijderen van groene aanslag.

We raden af om groene aanslag te verwijderen met behulp van azijn. Azijn is niet goed voor de planten, bestrating en het grondwater. Het gebruik van azijn is slecht voor het grondwater en de omliggende planten. Met die reden in gedachten is het ook verboden door de overheid. Om toch groene aanslag te verwijderen raden we aan om met zout, groene aanslag verwijderaar of een hoge druk spuit te werken.

Om groene aanslag van hout te verwijderen zul je voorzichtiger moeten zijn dan met tegels. Omdat hout organisch materiaal is, wordt het sneller aangetast dan stenen tuintegels. Om groene aanslag te verwijderen van hout maak je een sopje van groene zeep en water. Met behulp van dit sopje en een zachte borstel schrob je de aanslag van het hout af. In plaats van groene zeep is het ook mogelijk om soda te gebruiken.

Aangezien veruit de meeste schuttingen van hout worden gemaakt, zul je voorzichtiger moeten zijn dan dat je met stenen tuintegels zou zijn. Om veilig groene aanslag van je schutting te verwijderen, is het verstandig om een sopje te maken van groene zeep en water. Met behulp van dit sopje en een borstel kan je de groene aanslag van de schutting af schrobben. In plaats van groene zeep is het ook mogelijk om soda te gebruiken. Zit er nog relatief weinig groene aanslag op je schutting? Dan zou je met een tuinslang een groot deel schoon kunnen maken.

Groene aanslag kan je het beste in het voorjaar verwijderen. Voor het beste resultaten zal het minimaal 10 graden moeten zijn en 2 dagen droog blijven.

Groene aanslag is een combinatie van verschillende mossen en algen die graag groeien op donkere en vochtige plekken. De herfst- en wintermaanden zijn door de hogere regenval en donkerdere dagen, de perfecte periode voor groene aanslag om te gaan groeien.