Drentse Poort 1b, Nieuw-Buinen

Groene aanslag verwijderen: 4 manieren om dat te doen!

Groene aanslag verwijderen

Hoe ontstaat groene aanslag eigenlijk?

Groene aanslag is eigenlijk een vorm van onkruid. Het is een combinatie van mossen en algen die goed groeien op een plek waar weinig zon en veel vocht is. Dit is de voornaamste reden waarom groene aanslag voornamelijk in de herfst en winter ontstaat. In de herfst- en wintermaanden valt er relatief veel regen en zijn de dagen donkerder. Terras- of tuintegels in de schaduw krijgen dan snel te maken met groene aanslag, net zoals schuttingen op schaduwrijke plekken. Groene aanslag kan zich op alle oppervlakken vormen, of het nu hout, steen of beton is. Wel vormt groene aanslag zich sneller op onregelmatige oppervlaktes en zachte materialen.

Doe-het-zelf manieren om groene aanslag te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om zelf groene aanslag te verwijderen zonder te hoeven schrobben. Onze eigen Arno Engelkes weet als geen ander hoe je van groene aanslag afkomt: ‘Wij zijn geen fan middeltjes zoals wasmiddel, azijn of chloor. Het is slecht voor de planten en tast de bestrating aan. Sterker nog, het gebruik van azijn is nog milieuonvriendelijker dan speciale producten!’
Groene aanslag verwijderen | Onrust | Nieuw-Buinen

Tip 1. Groene aanslag voorkomen is beter dan verwijderen

De beste manier om groene aanslag te voorkomen is om de groei van de aanslag te voorkomen. Door de tuin van een goede afwatering te voorzien, blijft er geen water op de bestrating liggen en krijgt groene aanslag minder kans om zich te vormen. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, kan snoeien een goede oplossing zijn. De bestrating krijgt hierdoor meer zonlicht, waardoor de tegels sneller drogen. Kies je ervoor om te snoeien? Doe dat dan in een periode waarin het in ieder geval enkele dagen droog blijft, en bij voorkeur als de zon schijnt. Dit is trouwens ook de beste periode voor alle methodes om groene aanslag te verwijderen.
Veel mensen gebruiken een hogedrukspuit om groene aanslag te verwijderen. Het is een effectieve methode om snel van de groene aanslag af te zijn. Besluit je om deze methode te gebruiken, let er dan wel op dat de hogedrukspuit geen hogere druk heeft dan 60-70 bar. Als je namelijk met een te hoge druk spuit, kunnen de poriën van de tegels opengaan waardoor de terrastegels poreus worden. Poreuze stenen trekken meer viezigheid aan en zijn een broedplaats voor groene aanslag. Daardoor heb je er ieder jaar meer werk aan. Houd daarom afstand bij het spuiten en gebruik de juiste druk.

Tip 3. Groene aanslag verwijderen met zout

Voor het verwijderen van groene aanslag kun je ook strooizout gebruiken. Je vermengt het strooizout met lauw water en doet het in een gieter of je strooit het zout rechtstreeks over de tegels uit. Er zijn veel mensen die beweren dat als ze zout strooien tijdens een strenge winter, ze in de lente een stuk minder last hebben van groene aanslag. Er zit wel een maar aan deze methode: het is niet slim om strooizout te gebruiken als je tegels met coating hebt. Je tast de coating van de tegels hierdoor aan, waardoor groene aanslag zich juist makkelijker kan vormen. Daarnaast loop je het zout makkelijker naar plekken waar je het niet wilt hebben, zoals bijvoorbeeld in huis.

Tip 4. Groene aanslag verwijderen met de Groene Aanslag Verwijderaar

De makkelijkste, effectiefste en milieuvriendelijkste methode voor het verwijderen van groene aanslag is met de Groene Aanslag Verwijderaar, ook wel GAV. Met dit middel zorg je ervoor dat groene aanslag op je terrastegels, hout of beton geen kans krijgt om te groeien. Hoe gebruik je het middel?

Veelgestelde vragen over groene aanslag

Groene aanslag op tegels is te verwijderen door middel van strooizout. Meng strooizout en lauw water in gelijke hoeveelheden met elkaar. Dit mengsel giet je over de tegels heen. Het is ook mogelijk om het strooizout rechtstreeks over de tegels te strooien. Wel is het aan te raden om dit voor een regenbui aan te doen.

Om groene aanslag te verwijderen zonder dat het nodig is om intensief te schrobben, raden we aan om een hogedrukspuit te gebruiken. Het gebruiken van een hogedrukspuit is een van de snelste methodes voor het verwijderen van groene aanslag.

We raden af om groene aanslag te verwijderen met behulp van azijn. Azijn is niet goed voor de planten, bestrating en het grondwater. Het gebruik van azijn is slecht voor het grondwater en de omliggende planten. Met die reden in gedachten is het ook verboden door de overheid. Om toch groene aanslag te verwijderen raden we aan om met zout, groene aanslag verwijderaar of een hoge druk spuit te werken.

Om groene aanslag van hout te verwijderen zul je voorzichtiger moeten zijn dan met tegels. Omdat hout organisch materiaal is, wordt het sneller aangetast dan stenen tuintegels. Om groene aanslag te verwijderen van hout maak je een sopje van groene zeep en water. Met behulp van dit sopje en een zachte borstel schrob je de aanslag van het hout af. In plaats van groene zeep is het ook mogelijk om soda te gebruiken.

Aangezien veruit de meeste schuttingen van hout worden gemaakt, zul je voorzichtiger moeten zijn dan dat je met stenen tuintegels zou zijn. Om veilig groene aanslag van je schutting te verwijderen, is het verstandig om een sopje te maken van groene zeep en water. Met behulp van dit sopje en een borstel kan je de groene aanslag van de schutting af schrobben. In plaats van groene zeep is het ook mogelijk om soda te gebruiken. Zit er nog relatief weinig groene aanslag op je schutting? Dan zou je met een tuinslang een groot deel schoon kunnen maken.

Groene aanslag kan je het beste in het voorjaar verwijderen. Voor het beste resultaten zal het minimaal 10 graden moeten zijn en 2 dagen droog blijven.

Groene aanslag is een combinatie van verschillende mossen en algen die graag groeien op donkere en vochtige plekken. De herfst- en wintermaanden zijn door de hogere regenval en donkerdere dagen, de perfecte periode voor groene aanslag om te gaan groeien.